Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dlažba ve stodole

28. 6. 2017

Původní poslání stodoly, která patřila k venkovskému obydlí, byl úložný prostor pro dřevo nebo uhlí, zemědělské nářadí a nástroje. Dnes se do stodoly ukládají i jiné věci. často slouží jako garáž. V našem případě byla stodola, jak jsme se k ní dostali, místem, kam se uložilo všechno, co nebylo aktuálně potřeba, kde to nebylo vidět. Proto bylo - pokud jsme vůbec chtěli stodolu jako takovou využívat - nejprve nutné kompletně vyklidit. Odpad, kterého tady bylo všude plno, jsme museli nechat odvést a vnitřek uspořádat. Postupně tady vyrostly stojny a regály, kam se postupně stěhují všechny "důležité věci" z Litoměřic, střešní trámy posloužily jako podpory pro vyšší police, kam lze uložit to, co není potřeba hned teď.

Ale jako velký problém se ukázala podlaha, která byla z velké části hlinitá. Vrstva pilin a nezpracovaného dřeva postupně tlela ve vlhkém prostředí. Tohle bylo potřeba změnit. Plán byl jasný. Zámková dlažba čekala na svou novou roli, ale nebylo to jen tak... Kdo si myslí, že během jednoho odpoledne se naskládají jednotlivé kostičky k sobě, a bude... velice by se mýlil.

Nejprve bylo nutné odkopat hliněnou podlahu, jak to šlo, kameny se vyvážely mimo stodolu (budou se hodit později). Některé kameny byly větší a také těžší, to je jasné. Ale pryč ze stodoly musely.

170628_9.jpg  170628_10.jpg

Kromě kladívka na usazování dlažby je důležitá také vodováha, aby byla podlaha skutečně v rovině. Po několika pokusech jsme zjistili, že si nelze vytyčit prostor, držet se krajnic a postupovat do středu. Aby se dlažba neboulila, je třeba se držet dvou kolmic. Jednotlivé díly si pak plynule sedají vedle sebe. Výsledné dílo nakonec splnilo všechna naše očekávání. Ostatně posuďte sami:

170628_11.jpg  170628_12.jpg

170628_13.jpg  170628_14.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář