Jdi na obsah Jdi na menu
 


Palačinky na kamnech

Také občas o víkendu míváte chuť na palačinky? Přesně dnes v podvečer jsem měla pocit, že palačinky budou pro tuto chvíli to pravé... Klasicky jsem začala jako dřív. Umíchala jsem si v misce těsto, sáhla po pánvi a nalila na ni nepatrné množství oleje. Když se rozehřál, od středu jsem nalévala řídké těsto. Ovšem už po několika minutách jsem zjistila, že tudy cesta nepovede.

Teprve nad kachlovými kamny zjistíte, že pánev je vynález moderní doby a tady nemá co dělat. Patří ke sporáku, přesně snímá teplo z jednotlivých hořáků, plynových nebo elektrických. Na kamnech je teplo jiné a jinde. Sála do všech směrů, za chvíli se držadlo pánve rozpálí, takže se nedá držet.

Musela jsem zaimprovizovat. Vyndala jsem z trouby plech a ten použila místo pánve. Mírně jsem si ho omastila olejem a začal druhý pokus. Šlo to skvěle. Vešly se sem vedle sebe dvě palačinky. Dohlížela jsem, jak se palačinky postupně dopékaly, případně jsem plechem pootočila, podle toho, kde ještě trochu potřebovaly. (Na kamnech totiž není možné žár na pokyn zeslabit nebo zesílit. To dokáží opravdu až modernější sporáky.)

Výsledek mě mile překvapil. Byly vynikající...

pala1.jpg   pala2.jpg

Dodatek: Při přípravě většího množství palačinek se mi vyplatilo využít více pečících ploch vedle sebe. Umístila jsem si na kamna vedle sebe hned tři větší plechy, na kterých jsem palačinky připravovala. Na dvou jsem měla rozpuštěný tuk (sádlo nebo slunečnicový olej), kde se po přelití těsta z mísy palačinky začínaly péct tzv. v první fázi, postupně - podle toho, jak to šlo - jsem je obracela, ale v poslední fázi jsem je přemístila na třetí plech, který byl zcela bez tuku. Tady se palačinky pěkně doladily a zbavily se tak i přebytečné mastnoty. Opět je důležité vysledovat, v které části kamen je jaká teplota. Na talíř jsem pak už vyndávala perfektní kousky... (21.7.2017)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář