Jdi na obsah Jdi na menu

Pampeliškový sirup

13. 5. 2017

Louky poseté pampeliškami (smetanka lékařská) si právě v tuto dobu říkají o zpracování. Na sběr je vhodné suché a slunečné odpoledne, nejpozději do 15 hodin, kdy jsou žluté hlavičky nejvíce otevřené. Sbíráme je s láskou. Rozhodně nedoporučuji nutit k této činnosti někoho proti jeho vlastní vůli. 
A jaký mám recept? 
Na základní množství 300 květů pampelišek potřebujeme ještě 2 větší citrony, vodu a 1 kg cukru. Květy namočíme do dvou litrů vody, přidáme k nim citrony, nakrájené na plátky asi půl centimetru silné, bez kůry. Povaříme krátce, jen asi 15 minut. Potom necháme do druhého dne (24 hodin) louhovat. Mezitím si připravíme jemné pláténko, přes které tekutinu propasírujeme. Potom přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi hodinu. Tekutina se odpařuje, postupně houstne. Proti tradičnímu včelímu medu je ale rozhodně řidší. Naplním menší skleničky a dobře uzavřeme. 
Takto připravený med vydrží celou zimu a je výbornou prevencí proti nachlazení. Doporučuji přidávat do čaje místo cukru nebo podávat po lžičkách. 

170513_1.jpg  170513_2.jpg

170513_3.jpg  170513_4.jpg

170513_5.jpg  170513_6.jpg

170513_7.jpg  170513_8.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář