Jdi na obsah Jdi na menu
 


První chléb upečený v kachlových kamnech

18. 10. 2016

Takhle vypadal náš první chléb upečený v kachlových kamnech. Je to recept ze Slovenska, přesněji od Laca z Bratislavy, podle něhož pekla tento chléb už jeho prababička. K jeho přípravě se používá hladká mouka a kvásek z kvasnic. Když se ocitnete v mlýně s kachlovými kamny, najednou zjišťujete, jak tady všechno probíhá tak nějak plynule. Nemůžete se v žádném případě držet doporučených časů pečení, které odpovídaly klasické elektrické nebo plynové troubě. Kůrka byla poněkud tmavší, ale stále se zlepšujeme. Učíme se za pochodu. Při dalším pokusu se například naplno topilo jen půl hodiny. (Chtěli byste recept?) Vlastně začínáme chápat, že jakékoliv recepty založené na klasickém zdroji tepla, kterých jsou plné kuchařky i zde na internetu, jsou najednou pro nás nepoužitelné. Musíme začít, chceme-li vařit na kamnech, úplně jinak, řeklo by se - od píky. Něco jako pokus / omyl / znovu jinak / další pokus / zase omyl... Jsou to výzvy, které nás ale baví. Divíte se tomu?

První chléb upečený v našem mlýně.

334.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Je květen 2017, chléb už nekupujeme...

chleby.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář