Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vanilkové rohlíčky

1. 12. 2016

Každý má svůj recept na vanilkové rohlíčky, i já. Kachlová kamna se tetelila jen samotnou myšlenkou, že půjdu do pečení. To poznáte. Jednám spontánně, nejedu sem s tím, kolik a co budu vařit nebo péct. Prostě improvizuji. Jiné to nemohlo být ani u pečení vanilkových rohlíčků. Sice se každoročně na podzim ubezpečuji, jak pojmu vánoční cukroví odpovědně, jak si promyslím, jaké druhy budu péct, ale k soupisu surovin se nikdy nedostanu. Minulé dva roky jsem si koupila vynikající domácí cukroví od paní z Litoměřice (330 Kč za kilo). Letos je to celé jinak. Důležité je zimu vůbec přežít v nových podmínkách.

Recept: 340 g másla, 100 g moučkového cukru, 420 g hladké mouky, 160 g mletých ořechů a špetka soli. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout a tvoříme rohlíčky, které pak pečeme při 160 stupních asi 15 minut. Ještě teplé obalíme ve vanilkovém cukru.

Dělala jsem je už mockrát, samozřejmě, ale v jiných podmínkách. Ořechy byly umleté na elektrickém mlýnku, pekla jsem v klasické troubě. Tohle je minulost. Tady je každý den vlastně výzvou. 

Mám nádherné historické váhy KOSMOS od Áji a Páji z Hradce Králové. Každým pohledem je hladím... Ale závaží tady pochopitelně nemám. Prošla jsem celý mlýn, dílnu, chlévy, ale objevila jsem pouze dvě malinká závažíčka - 100 g a 200 g. S tím toho moc nenavážíte, pokud sem nevložíte matematické znalosti, porovnávání, odčítání a sčítání. Nakonec se tahle fáze povedla. Ovšem další "oříšek" na scénu přišel, když jsem měla do těsta vmíchat rozemleté ořechy. Tentokrát mi pomohl další klasický pomocník z dob našich babiček - hmoždíř. Zajímavé...

rohlicky1.jpg

rohlicky2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Pak už jsem se dostala k zadělání a vypracování těsta, neodpočívalo pak sice v lednici (ta tady není), ale za dveřmi světnice, v kamenné předsíni. Tam je běžně 6 stupňů. Po upečení v kachlových kamnech - přičemž doba pečení rozhodně nebyla 15 minut, ale mnohem víc - jsem je obalila v cukru a uložila do Vánoc do krabice. Ano, ochutnala jsem. Výbornou jsou.

rohlicky3.jpg rohlicky4.jpg  


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

krása

(, 6. 12. 2016 22:58)

I o rohlíčkách povídáš tak, že to mohu číst i desetkrát a pořád mě to baví..úžasné