Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ateliér zpracování ovčí vlny KURZY

20. 10. 2021

Začátkem roku 2020 jsme otevřeli řemeslnou dílu, kde mimo jiné zpracováváme ovčí vlnu. Tady se věnujeme postupnému čištění, praní, sušení, česání, předení i následnému zpracování ovčí vlny do finálního výrobku. Vlna dostává po všech těchto krocích podobu buď

  • česance, který lze dále využít k plstění (suchému či mokrému),
  • přadénka (dvojnitka, 50 g, 100 g),
  • autorského výrobku (dětské oblečení vel. 80 - 110, ponožky, rukavice, nákrčníky, čepice). Sortiment je postupně rozšiřován.

Používám klasický kolovrátek Louet S10 (původem z Holandska), který zvládne všechny záludnosti spřádání vlny od prvních kroků až k profesionálnímu zvládnutí tohoto tradičního řemesla. Používá se několik desítek let, je všestranný, bezporuchový. Jeho součástí jsou další cívky a snovadlo, snadno se používá, kuličková ložiska nepotřebují mazání, umožňují snadné a plynulé otáčení setrvačníků. Hlavní kolo: 50 cm, Otvor: 12 mm, výška od země 27 cm, hmotnost: 6 kg

Výrobky Louet jsou známé po celém světě svou vynikající kvalitou, designem a zpracováním. Louet [BV], se sídlem v Holandsku, začala navrhovat a vyrábět spřádací a tkací zařízení Louet v roce 1976. Špičkové strojírenství a kvalitní zpracování byly základními kameny spřádacího a tkacího zařízení Louet za posledních 30 let a jsou dodnes velmi důležité. Vynikající zkušenosti umožnily Louet navrhovat a vyrábět četné kolovraty a tkalcovské stavy, které jsou funkčně vynikající, praktické, vynikající kvality a nabízeny za přijatelné ceny.

200110_1.jpg
 
190118_1.jpg
 
200113_1.jpg 200114_1.jpg
200123_2.jpg 200123_1.jpg 200123_3.jpg

krusnohori_uzivatel_barva_mala.jpg

Pro zájemce, kteří by se chtěli s tímto tradičním řemeslem seznámit, nabízím možnost vyzkoušet si jednotlivé postupy přímo na místě. Dostanete možnost zapojit se do jednotlivých kroků, můžete například česat vlnu na bubnové česačce, případně ručně za pomoci kartáčů. Šikovnější z vás si jistě rádi vyzkouší vlastní předení u kolovrátku nebo následné stáčení vlny s motovidlem do přadének. Spřádat vlnu lze také za pomoci vřetýnka. Používám originální keramické přesleny od šikovné keramičky Alenky Šumové z Levína. Seznámit se budete moci také s barvením vlny nebo s postupy fixování hotového materiálu. Poznáte tak, jak vznikají výrobky z ovčí vlny z Krušnohoří, regionální produkt.

Otevřeno je i pro zájemce z nedalekého Saska. Záleží na individuální domluvě. Nabízím ukázky zpracování ovčí vlny, naučím základy předení na kolovrátku. Je zde možnost připravit pro děti, žáky nebo studenty animační program se zaměřením na zpracování vlny. Všechno zde je interaktivní, na všechno si zájemci mohou sáhnout (praní vlny, česání na bubnové česačce, předení na kolovrátku, tkaní na tkalcovském stavu). 

 

NABÍDKA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY A PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORY:

Děti se seznámí s ovčí vlnou, s jejími vlastnostmi, vyzkoušejí si, co vlna dokáže. Výsledkem jsou malá umělecká díla, děti ani netuší, jak jsou šikovné. Termíny po dohodě, délka cca 1 až 1,5 hodiny, cena 90 Kč / dítě (včetně spotřebovaného materiálu). Je možné tento program prožít u nás, případně po dohodě přijedeme k vám (plus cestovné). 

 

NABÍDKA PRO ŠKOLNÍ KOLEKTIVY, DRUŽINY NEBO ZÁJMOVÉ KROUŽKY:

Obsah jednotlivých bloků na téma zpracování vlny je přizpůsoben věku dětí. Lze pojmout jako celodenní výlet, prohlédnout si mlýn a jeho okolí a následně si odpočinout po náročném dni u ohně. Lze přespat ve vlastních stanech. Stravování vlastní nebo se domluvit na jiných možnostech. Termíny po dohodě, délka cca 3 hodiny, určeno minimálně pro 10 dětí, cena 100 Kč / dítě (včetně spotřebovaného materiálu).

Otevřeno je pro zájmové kolektivy, příměstské tábory, domy dětí a mládeže i individuální zájemce. Informujte se o volných termínech na letní měsíce 2021.

Témata:

  • "Toč se, můj kolovrátku" (zpracování vlny od praní, sušení, česání, základy předení na kolovratu)
  • "Vlna na cestě k nám" (suché nebo mokré plstění malé hračky nebo taštičky)

S těmito tématy mohu přijet za Vámi, např. do Vaší knihovny, do Vašich prostor, do lázeňských domů, do domů pro seniory ap. Pokud Vás tato varianta zaujala, neváhejte se s námi spojit. Podmínky domluvíme individuálně. 

 

KURZY PRO DOSPĚLÉ, PRO MATKY S DCERAMI (nad 8 let):

Programy pro dospělé zahrnují různé techniky od přípravy surové vlny až po její finální zpracování. Důraz je kladen na tradiční řemeslné techniky. Potřebné vybavení pro zpracování ovčí vlny, jako jsou kolovrátky, česací kartáče i tkalcovský stav, jsou k dispozici pro kurzy v tvůrčím ateliéru. Můžete si ale přivést kolovrátky nebo vřeténka vlastní. Individuální termíny jsou stanoveny po dohodě s vámi při minimálním počtu 4 osoby.

Probíhají zde programy jednotlivé, dále navazující a víkendové kurzy. Snažíme se o individuální přístup, postupujeme podle vašich přání a schopností. Na nikoho nespěcháme. Náročnější projekty trvají delší dobu, někdy i celý víkend (např. spředení vlny). 
 

Kurz seznámení s kolovrátkem pro úplné začátečníky

210719_2.jpg

Celodenní seminář, kompletní úvod do světa spřádání - od zpracování vlny po práci s ručním vřetenem až po spřádání na kolovrátku a sesnování ve dvojnitku). Naučíte se, jak k vlně přistupovat, jak ji očistit, jak rozlišit, která se hodí k dalšímu zpracování, jak ji vyprat a usušit. Vyprané rouno se následně bude česat kartáči nebo na bubnové česačce a nakonec se dostanete i ke spřádání na kolovratu a seskávání ve dvounitku, tím získáte opravdovou upředenou přízi. Vyzkoušet si budete moci dva druhy kolovrátků  (pokud byste si chtěli dovést kolovrátek vlastní, je to samozřejmě možné). 

Počet účastníků: maximálně 3 (individuální přístup.).

Cena kurzu: 1100 Kč za 6 hodin, materiál, kolovrátek i další příslušenství k dispozici. V ceně kurzu je zahrnuto spotřebované vlněné rouno, vámi upředenou nádhernou přízi si odnášíte domů. Přihlásit se můžete mailem (grizzlochuv-mlyn@seznam.cz), obratem obdržíte bližší informace. Termíny po dohodě, pokusíme se přizpůsobit vašim časovým možnostem.

Termín: středa 26. 7. 2023 (ještě jsou volná místa)

Kurz pletení ponožek z vlastní vlny 

210719_1.jpgNavazuje na úvodní kurz práce s kolovrátkem, ale můžete pracovat i s vlnou vlastní (upředenou, případně i koupenou). Naučíte se v šesti krocích uplést ponožky tak, jak to dělávaly v minulých dobách naše babičky. Nikdy jen tak neseděly s rukama v klíně. Kurz je určen pro každého, kdo někdy držel v ruce jehlice, Měli byste už umět nahození počátečních ok, rozdělení na čtyři jehlice, základy pletení, tj. plést hladce, obrace, anglicky. Naučíte se spočítat, kolik očí budete potřebovat na ponožky, jak vůbec začít, jak ujímat u paty, jak přidávat a jak ponožku zakončit. Plést se bude buď na jedné kulaté jehlici (to se pletou obě ponožky najednou), nebo na čtyřech jehlicích. Ty budete potřebovat (5 ks, tzv. ponožkové, kratší jehlice) vlastní, pořiďte si je o síle č. 4. Slabší jehlice vyžadují slabší materiál. Věřím, že budete chtít pokračovat v pletení i doma. Až pochopíte techniku, zvládnete s přehledem uplést ponožky (celý pár) během jednoho večera. 

Cena kurzu: 750 Kč / polodenní, 13 - 17 hodin. Počet účastníků: maximálně 4 osoby (individuální přístup.) Pracujete s vlastní přineseným materiálem (vlnou), případně se lze domluvit na využití vlny zpracované zde v našem ateliéru (za poplatek). Vzor a technika vychází z místních tradic. Přihlásit se můžete mailem (grizzlochuv-mlyn@seznam.cz), obratem obdržíte bližší informace. Termíny po domluvě, pokusíme se přizpůsobit vašim časovým možnostem.

Kurz tkaní na karetkách   

20210706_100505a.jpgKaretky jsou různobarevné pásky, které tvořily součást historických oděvů, jako lemy, pruhy nebo opasky a šerpy. Je to stará textilní technika známá už z doby bronzové. Dnes se stále častěji objevují při dobových akcích, ale můžete je využít různě i v běžném životě. K jejich výrobě není potřeba žádných speciálních technických vynálezů, žádné tkalcovské stavy, a to je na to právě hodně zajímavé. Vystačíte si s několika čtverečky o straně asi 5 cm, v rozích s dírkami a ideálně vlněným materiálem. Počet čtverečků závisí na požadované šíři pásku. Karetky mohou být vyrobené ze dřeva, kosti, ale vystačíte si s kvalitnějším kartonem. Počáteční investice jsou téměř nulové. 

Kurz začíná rozkreslením základního jednoduchého vzoru. Vysvětlíme si, jakým způsobem se vlna provléká karetkami, proč je důležité otáčet pravidelně a v určitém rytmu se zase vracet zpět. Velice brzy se vám ukáže vzor, rodící se pod vašima rukama. Pak už záleží jen na vaší trpělivosti, jak dlouhý pás vytvoříte. Jakmile zjistíte, že vás při tkaní karetek už nic neomezuje, můžete tkát klidně i mimo svůj domov, nepotřebujete stálé stanoviště. Nejste omezeni barevností ani šíří pruhu. Jakmile odhalíte tajemství karetek, nebudete chtít dlouhou dobu dělat nic jiného, protože vás tato stará a osvědčená technika zcela pohltí. 

Cena kurzu: 750 Kč / polodenní, 13 - 17 hodin. Počet účastníků: maximálně 4 osob (individuální přístup.) Pracujete s vlastním přineseným materiálem (vlnou), případně se lze domluvit na využití vlny zpracované zde v našem ateliéru (za poplatek). Přihlásit se můžete mailem (grizzlochuv-mlyn@seznam.cz), obratem obdržíte bližší informace. Termíny po domluvě, pokusíme se přizpůsobit vašim časovým možnostem. 

Práce s tkalcovským stavem  Seznámení s dvoulistým tkalcovským stavem, jednoduchá osnova, vlastní kreativní návrh. Dvě lekce po dvou hodinách, cena 850 Kč (materiál, tkalcovský stav k dispozici), termíny individuální po domluvě. Přihlásit se můžete mailem (grizzlochuv-mlyn@seznam.cz), obratem obdržíte bližší informace. Termíny po dohodě, pokusíme se přizpůsobit vašim časovým možnostem.

Pletení z pedigu Seznámení se s pedigem, materiálem připomínajícím svými vlastnostmi vrbové proutí. Během dvouhodinové lekce zvládneme společně uplést jednoduchý košíček. Přihlásit se můžete mailem (grizzlochuv-mlyn@seznam.cz), obratem obdržíte bližší informace. Termíny po dohodě, pokusíme se přizpůsobit vašim časovým možnostem.

Pletení velikonoční pomlázky z vrbového proutí Seznámení se s tradičním pletením pomlázky z osmi pramenů. Využíván je materiál od nedalekého potoka. Během dvouhodinové lekce zvládneme společně uplést klasickou pomlázku, případně i jarní vazbu z vrbového proutí. Přihlásit se můžete mailem (grizzlochuv-mlyn@seznam.cz), obratem obdržíte bližší informace. Termíny po dohodě.

Zdobení kraslic voskem Seznámení se s tradičním zdobením velikonočních kraslic, a to za tepla voskem. Během dvouhodinové lekce zvládneme společně připravit návrh a ozdobit až pět vyfouklých vajíček. Vyfouklá vajíčka - bílá jsou samozřejmě vhodnější, vzor lépe vynikne - si zájemci přivezou z domova. Přihlásit se můžete mailem (grizzlochuv-mlyn@seznam.cz), obratem obdržíte bližší informace. Termíny po dohodě.

Základy kresby pro nejmenší  Děti často jenom bezmyšlenkovitě překreslují obrázky, zatímco tady je metoda zcela jiná. Experimentální kresba - ověřena více než desetiletou prací s dětmi ve věku od 4 do 14 let - je založena na intuitivním prožitku, na světě, který děti vidí kolem sebe. Často pracujeme v přírodě, na výletech v lese, u potoka. Děti se seznámí s tím, jakou stopu zanechá měkká tužka, uhel, tuš, pracuje se s netradičními materiály i formáty. Nejsou tady žádná omezení, všechno, co děti vytvoří, jsou originály, každý návrh je návrhem kreativním, nic není špatně. Není důvod, proč by rodiče měli mít obavy z výtvarného projevu svých dětí. Preferuji tří- až pětičlenné skupinky, ideálně v sobotu od 13 do 16 hodin. Cena za jedno dítě: 200 Kč, veškeré výtvarné potřeby v ceně. Podmínkou je pouze pracovní převlek a přezůvky. Přihlásit se můžete mailem (grizzlochuv-mlyn@seznam.cz), obratem obdržíte bližší informace. Termíny po dohodě, pokusíme se přizpůsobit vašim časovým možnostem. Toto experimentální kreslení je určeno především pro děti do 10 let. (Rodiče nemusí zůstávat s dětmi na místě, mohou tento čas využít po svém.) 

 

MÁTE VLASTNÍ OVCE, ALE NEVÍTE CO S OVČÍ VLNOU?

Ozvěte se, můžeme se domluvit na spolupráci. 

Chtěli byste nosit teplý svetr, ponožky, rukavice nebo čepici z vlny vašich vlastních ovcí? Kolem chovu ovcí je spousta jiné práce, než abyste ještě vysedávali u kolovrátku nebo s pletacími jehlicemi... Máte ke svým ovečkám citový vztah a rádi byste si zachovali co nejdéle jejich vlnu, nejlépe na vlastním těle?

Vlnu od vás převezmu (preferuji osobní převzetí), šetrně ji vyperu, dále ji vyčešu a spředu na kolovrátku do dvojnitky. Podle předem domluveného návrhu vám upletu to, po čem toužíte. Jako majitelé ovcí jistě oceníte jedinečné vlastnosti vlny z vlastních oveček, jako je výborná hřejivost, pružnost vlákna, vlna nepouští barvu, je voděodolná, ohnivzdorná, nemačkavá, lehká, vzdušná. Výrobek, který k vám doputuje, vás promění ve výjimečnou a nepřehlédnutelnou bytost. Budete mít na sobě originál, který se zrodil jen pro vás. Na přání lze vlnu také barvit, přednost dávám přírodním postupům. 

Cena se odvíjí od množství vlny, kterou si dodáte, a samozřejmě od složitosti zadání. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář