Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámek v Krásném Lese se poprvé otevřel veřejnosti

(PETROVICKÝ ZPRAVODAJ  - 4. ČTVRTLETÍ 2021, str. 4)

221010_2.jpg

V sobotu 13. listopadu si barokní zámek v Krásném Lese mohli návštěvníci poprvé prohlédnout od doby, kdy ho nový majitel začal rekonstruovat. Jan Kilián, historik a univerzitní profesor, koupil zchátralou stavbu v roce 2016. „Byl to můj sen od mládí,“ říká. S manželkou Janou tady pracují o víkendech a opravy částečně hradí z rodinného rozpočtu. Občas jim přispěje obec Petrovice, Ústecký kraj a havarijní fond ministerstva kultury. Je to podruhé, co měla veřejnost do areálu zámku otevřený vstup. Poprvé to bylo v květnu 2019, kdy se zde konala procházka budoucím zámeckým parkem s odborným výkladem dendroložky.

Skupinky mohly do zámku maximálně po patnácti a pouze do míst, kde to bylo bezpečné. Za vstupními dveřmi se ocitáme v prostoru, kde chybí stropy, vidět je až do podkroví. Stěny jsou zpevněné trámy. V další části jsou zachovalé křížové klenby. Historické fotografie dokumentují minulý stav. Majitel zámku a průvodce v jedné osobě vypráví, co všechno se zde muselo udělat. Poslední roky zámek patřil statku, byl v hrozném stavu. V budoucnu zde má vzniknout několik expozic o životě v obci, regionu a část bude věnována šlechtickým rodům, kterým zámek v historii patřil.

Překvapením pro návštěvníky byl nově zrestaurovaný pískovcový barokní erb rodů z Mitrowic a Schönfeldu. Jeho odhalení bylo součástí prvních krásnoleských zámeckých slavností. Zde si kromě stánků s občerstvením mohli návštěvníci zakoupit domácí produkty a rukodělné výrobky z regionu, zahrála country kapela ProGrass a děti se zapojily do dobrodružné stezky. Majitel Jan Kilián doufá, že se zámecké slavnosti v Krásném Lese stanou tradicí.

Text i foto: Renata Šoltová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář