Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro návštěvníky

18. 12. 2020
Otevřeno: 
 
​Opět se v neomezeném režimu konají prohlídky po předchozí telefonické domluvě (603 897 907 nebo 604 545 037).
Ideální je domlouvat se minimálně týden před požadovaným termínem. 
Minimální počet návštěvníků na prohlídku je stanoven na 4 osoby. 
Za děti odpovídají rodiče, zákonní zástupci, příp. pedagogický doprovod.
Prohlídka muzea mlynářství je možná pouze s průvodcem. 
Prohlídka trvá přibližně 50 minut.
V muzeu je povoleno fotografovat.
Muzeum mlynářství není bezbariérové.
V celém objektu je zakázáno kouřit a používat otevřený oheň.
 

 

Vstupné:
  • základní 100 Kč
  • snížené 50 Kč (děti od 10 let, studenti, důchodci, ZTP, ZTPP)

Platba je možná v hotovosti (CZK, EU). 

 
 
Prodej:
  • pohlednice Grizzlochova mlýna (10 Kč, několik druhů)
  • Putování po okolí Grizzlochova mlýna (30 Kč)
  • turistická vizitka (Grizzlochův mlýn, CZ 4268, 12 Kč)
  • fotonálepka F824 (15 Kč)
  • turistický deník (50 Kč).
 
Během komentované prohlídky se návštěvníci muzea mlynářství dozví zajímavé informace nejen z historie tohoto mlýna, o fungování mlynářské technologie, ale i množství dalších věcí vztahujících se ke zdejšímu mlýnu a životu na vesnici v dobách minulých.

Prohlídka začíná před mlýnem (č. 1), kde jsou návštěvníci názorně seznámeni s typickými prvky lidové architektury, tzv. hrázděným stavením. Pokračuje se do světnice (č. 2) v přízemí, pokračuje se kolem bývalé černé kuchyně a bývalé pece na chleba ke vstupu do kamenného sklepa, kde zůstal velice cenný původní gotický portál (č. 3).

Další část expozice je ve mlýnici (č. 4), kde zůstalo ve výborném stavu paleční kolo s ocelovým pastorkem a soustavou transmisí, převodů a korečkových výtahů. Dřevěné části sem byly nově vystavěny v roce 1932, protože v roce 1927 ničivá povodeň původní technologii porušila. Mlelo se zde do roku 1947, kdy přišel z úřední moci zákaz a mlýn musel být uzavřen.

Do patra - a ještě výš, na půdu - vedou dřevěné hranolové korečkové výtahy, kudy se dopravovalo obilné zrno. 

Zde jsou umístěné předměty z minulých dob, užívané především při přípravě jídla, v kuchyni. Najdeme tady také část věnovanou pěstování a zpracování lnu. Zpracováním lnu se zabývali i dřívější obyvatelé tohoto vodního mlýna. Důkazem této činnosti byla v roce 2016 na půdě nalezená trdlice. 

Další část expozice pokračuje ve II. nadzemním podlaží (č. 5), kde se nachází vlastní mlecí zařízení. Kromě technologického zařízení zde bude mít návštěvník možnost seznámit se s běžnými předměty, které se zde ve mlýně používaly. Na půdě (III. nadzemní podlaží) je umístěna poslední část expozice (č. 6), kde na svých původních místech zůstaly hranolový vysévač a prosévač. Také zde jsou uloženy výstavní předměty vztahující se k životu na vesnici v dobách minulých.

Návštěvníci mlýn opouští zadním vchodem, v I. nadzemním podlaží. Prohlídka končí venku, obchůzkou kolem mlýna, v místech, kde býval náhon, směřuje se k místu (lednice), kudy voda přitékala vantroky na vodní kolo. To mělo v průměru 4,2 metru a široké bylo 70 cm.

V bezprostřední blízkosti mlýna je umístěno několik zachovalých mlecích kamenů, které věrně dokládají mlynářskou činnost. Zlomky mlecích kamenů jsou umístěny podél jezírka v zahradě.

Důležité místo zde bude mít časem unikátní sbírka smaltovaného nádobí, kterou majitel mlýna shromáždil během uplynulých dvaceti let. 

hrnecky05.jpg
 
hrnecky06.jpg
hrnecky01.jpg
hrnecky08.jpg
hrnecky09.jpg


 
hrnecky07.jpg
hrnecky04.jpg
 
hrnecky01.jpg
 

 

 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář