Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oživlé tradice, akce

6. 12. 2016

OŽÍVAJÍ ZDE TRADIČNÍ ŘEMESLA

Každý, kdo nás navštíví, na vlastní oči uvidí, jak živá jsou zde tradiční řemesla (zpracování ovčí vlny, předení na kolovrátku, práce s vřeténkem, tkaní na tkalcovském stavu a na rámečku, drátování, síťování, háčkování, pletení, praní prádla starými postupy, výroba březových košťat, kopřivových provazů, výroba ošatek na kynutí chleba, pečení chleba aj.). Nic z toho nepředstavuje programy, kdy si tzv. na něco hrajeme, ale všechno je to součástí našeho každodenního života. Snažíme se o  návrat k tradicím a starému způsobu života, neutíkáme k moderním vynálezům, čas se tady zastavil před více než sto lety. (Výjimku, která potvrzuje pravidlo, tvoří jeden notebook.)

Posbírali jsme většinu historických pomůcek (dva kolovrátky, tkalcovský stav, vřeténka, jehly na síťování, hřebeny k rozčesávání ovčí vlny, bubnová česačka, rámečky na tkaní, rám na malování na hedvábí,jehlice na pletení, háčky na háčkování apod.), se vším pracujeme. Pokud se ohlásíte dopředu, můžeme operativně připravit pro menší skupinky dětí interaktivní program (malování, kreslení, pletení z pedigu, drátování, práce se včelím voskem, textilní techniky - malování na hedvábí, drhání, síťování, batika, práce se dřevem, výroba březových košťat ap.). Dovolíme vám vstoupit do našich činností, budete si moci sáhnout na to, co právě aktuálně budeme dělat.

vlna7.jpg

Jak ke mně přišla ovčí vlna? Ovčí vlna přicházela postupně, podobně jako přišel v roce 2013 první kolovrátek. Od první chvíle jsem věděla, co s ním mám dělat. Vlastníma rukama je možné z hromady špinavé vlny vyrobit prakticky cokoliv. Chceme-li zpracovávat ovčí vlnu, je třeba ji nejdříve vyprat. Tato fáze se nejlépe realizuje během léta, kdy prší, ale současně je teplo. Na několik dní vlnu namočíme do dešťové vody, nikdy nepoužíváme žádné chemické přípravky. Vodu je třeba často měnit, vlnu proplachovat (pomáháme si lopatou nebo zvonem na čištění odpadů). Každá vlna by měla být proprána minimálně desetkrát. Čistá vlna potom prosychá na slunci, volně rozložená na roštu, speciálně k tomu vyrobeném. Pak je potřeba ji důkladně vyčesat (kartáčem na psy nebo speciálními kartáčovacími destičkami). Teprve potom je připravená k předení. Předení na kolovrátku je jednoduché, když samozřejmě víme jak na to. 

123.jpgChceme-li získat kvalitní materiál k pletení, háčkování nebo tkaní, je potřeba sesnovat (tedy spříst k sobě) dvě příze. Takto sesnovaný materiál je potřeba ještě zafixovat. Ale pak je vlna nádherně hebká, rozvolněná. Vlna je čistě přírodní, nebarvená. Konečný výrobek je vždy originál. S jednotlivými kroky přípravy ovčí vlny se můžete osobně seznámit přímo v našem mlýně, včetně experimentů s barvením vlny přírodní cestou. Nic z toho, co si tisíckrát přečtete, se nevyrovná tomu, co si jednou vyzkoušíte. Ctíme tradice i staré postupy, které k nám i dnes tak jasně a čitelně promlouvají. 

 

 

Spolupracujeme s mateřskými i základními školami, mateřskými centry, dětskými domovy apod. Můžeme k vám přijet s interaktivním  programem "Toč se, můj kolovrátku". Představena je cesta ovčí vlny od oveček k nám, a to od čištění, praní v dešťové vodě, přes česání, vlastní zpracování ovčí vlny až k předení na kolovrátku. Na začátku je hromada čerstvě nastříhané vlny, na konci příze připravená k pletení nebo ke tkaní. Program je součástí cyklu Seznamujeme se s tradicemi aneb ... co nám dnes říká ovčí vlna (zpracování vlny, praní, sušení, předení na kolovrátku, plstění, háčkování, pletení). Máte-li zájem, neváhejte nás kontaktovat. Na obsahu i délce trvání programu se domluvíme. Máme dlouholeté zkušenosti s tvořivými činnostmi s dětmi. 


Budou se zde konat také semináře Wahlgrenis pro budoucí maminky i celé páry, kterým se nedaří otěhotnět, dále akce zaměřené na ženy (Jsi krásná) i na ostatní zájemce (Nemoc jako výkřik duše, Pokud přeladíme program ap.), komunikace s bytostmi jemnohmotného světa, magické ornamenty...

Časem... Víkendové i týdenní OZDRAVNÉ POBYTY pro rodiny s dětmi i jednotlivce s možností poznat nejen kapacitu vlastních plic. Je zde klima srovnatelné s mořským pobřežím, vzduch přicházející sem od Severního moře je čerstvý, čistý, léčivý. Každý na sobě po několika okamžicích zaznamená změnu. Mizí zde zázračně alergie, dýchací potíže, potíže s pletí i jiné problémy. Na pozemku roste během celé sezóny nepřeberné množství léčivých rostlin, které se přímo nabízejí k okamžitému využití (čaje, masti, tinktury, vlasové zábaly apod.). Je to opravdová lékárna na dosah ruky...

Prodej knih Wahlgrenis "Proč k nám miminko nechce", "Jak rozumět vlastní duši", "Pokud přeladíme program", CD "Jsi krásná", věšteckých dřevěných kostek.

obalka.jpg

 

Wahlgrenis: Pokud přeladíme program  
CENA: 200 Kč
Kniha (vázaná, 192 stran), 2018    

 

 

 

 

 

 

 

wahl1.jpg

 

Wahlgrenis: Jak rozumět vlastní duši  
CENA: 200 Kč
Kniha (vázaná, 6 kapitol, 192 stran), 2015      


Nejsem lékař ani léčitel. Nejsem ani guru. V podstatě je mi jedno, jak žijete a co žijete. Nebudu za vás dávat ruku do ohně a přesvědčovat vás, že tyto postupy fungují. K tomu si můžete dojít sami. Můžete, ale nemusíte. Třeba se nestane vůbec nic. Ale pokud budete chtít, osvobodíte se z pastí, do kterých jste se nechali dobrovolně zavřít.

Jak objednat, kde koupit

 

 

 

wahl2.jpg

 

Wahlgrenis: Proč k nám miminko nechce 
CENA: 200 Kč
Kniha (vázaná, 8 kapitol, 192 stran), 2012  

                                           
"K sepsání této knížky mě vedly jednotlivé kontakty s dívkami a ženami, kterým se nedaří nebo nedařilo otěhotnět, a následná oznámení o narození dlouho očekávaného miminka… Často jsem během psaní vnímala, jako by mi jednotlivá slova sama naskakovala na monitor, jako bych to ani nebyla já, kdo píše..."
40 příběhů narozených miminek - 4 konference věnované ženám, kterým se nedaří otěhotnět

Jak objednat, kde koupit

 

 

wahl3.jpg

 

Wahlgrenis: Jsi krásná... (CD) 
CENA: 150 Kč
Celkový čas: 53:38 
16 částí (8 mluvené slovo + 8 písniček Jiřího Březíka) 

Autorka obrazu: Sylva Hankeová

Text namluvila: Jindřiška Nováková Švecová 

 

 

 

 

wahl4.jpg

 

Wahlgrenis: Dřevěné kostky 
CENA: 2538 Kč
Sada dřevěných kostek je dodávána v papírové krabičce o rozměrech 18 x 18 x 3 cm..

Krabička umožňuje zařadit sadu kostek do knihovny mezi knihy.
Součástí setu je i podrobný návod, který tvoří devět karet s pochopitelně rozkreslenými základními sestavami.
Jednotlivé části: Jak rozumět jednotlivým slovům v závislosti na poloze při výkladu? Minulost – přítomnost – budoucnost; Vývoj vztahů; Základní sestavy plošné a prostorové; Obecný význam jednotlivých symbolů 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Děkuji

(Rosé, 11. 11. 2018 13:09)

Úžasné, úžasné, úžasné , knihy, kostky, CD a jiné ...vše mi něco dalo a ve spojení s mým srdcem se mnohé otevřelo ..... děkuji moc , že mi Tě Andělé poslali do cesty mé.