Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet: Putování po okolí Grizzlochova mlýna

29. 7. 2020

Připravili jsme pro vás putování po okolí Grizzlochova mlýna... 

Schönwald - Krásný Les

- je v kronikách zmiňován již v roce 1100 jako malá obec. V roce 1169 je uváděn jako místo kostela (Pulcher Mons). Ve starověku se církevní obci na území dnešního Krásného Lesa říkalo Pulcher Mons, což je v překladu Krásná hora. Krásnou horou mohl být myšlen vrch, dnes zvaný Špičák či také Sedlo (z něm. Sattelberg). Název obce Krásný Les, původně Schönwald, bezpochyby vznikl na základě toho, že v době, kdy ves vznikala, lesy pokrývaly většinu území v okolí. 

200807_1.jpg

Cesta je vhodná i pro rodiny s malými dětmi, v kočárku, případně pro cyklisty. Je dlouhá přibližně 8 km, můžete si prohlédnout jedenáct pozoruhodných míst. Vodítkem pro vás bude turistický list s mapou a informacemi, který si můžete zakoupit u nás v Grizzlochově mlýně. Cena: 30 Kč 

Zastavíte se u nově rekonstruovaného zámku, památného stromu, Grizzlochova mlýna, sochy sv. Jana Nepomuckého, křížku, kostela Nanebevzetí Panny Marie, výklenkové kaple Panny Marie, dalších dvou nově zrenovovaných křížků, u kaple sv. Petra a Pavla a u Brandlovy novogotické kaple.

Pro děti (i dospělé nadšence) jsou připraveny otázky, odpovědi na vás čekají cestou.  

Ukázka z turistického listu:

1. ZÁMEK

V roce 1704 získal Krásný Les František Ignác Vratislav z Mitrovic sňatkem s hraběnkou Viktorií ze Schönwaldu. V období 1706–1813 k zámku patřil barokní špitál. V roce 1708 byl vystavěn barokní zámek jako patrová budova čtvercového půdorysu s užším bočním křídlem, již v roce 1745 byl však přestavěn spolu s budovou pivovaru za účasti litoměřického stavitele P. Versy. Hospodářské budovy dvora pocházejí z roku 1766. Mitrovicové panství vlastnili až do roku 1791, poté se ve vlastnictví zámku vystřídalo několik soukromých majitelů. Posledním z nich se stal Otokar z Westphalenu, který zámek v roce 1931 prodal městu Ústí n. L. V období 1941–1944 zámek sloužil jako sběrný tábor pro Židy. Zámek byl na tyto účely adaptován. Po 2. sv. válce byl zámek i se zbytkem hospodářských provozů zestátněn a připadl pod státní statek Petrovice, který jej vlastnil až do listopadu 1989. 
Zámek sloužil jako traktorová stanice, bylo zazděno několik dveří i oken a probourány dva vstupy, z nichž ten na severní straně značně poškodil statiku budovy. Vnitřní vybavení bylo postupně rozkradeno a zanikl také zámecký park. Po roce 1989 nastala ještě větší devastace opuštěného objektu. Do zámku začalo zatékat, vytrhány byly dřevěné parkety i schodištní stupně a zmizelo vybavení, dveře i okenní výplně. Ostatní dřevěné prvky, které zbyly, byly velmi napadeny dřevokaznou houbou. Na zámku se začaly projevovat statické poruchy a začaly se propadat stropní klenby. V roce 2017 koupil zámek i se zbytky hospodářských budov a zámeckým parkem Jan Kilián, který začal s rekonstrukcí objektu. Jeho cílem je revitalizace celého zámeckého komplexu a zpřístupnění veřejnosti. Zámek byl v témže roce prohlášen za kulturní památku. 

OTÁZKA: KOLIK MÁ ZÁMEK KOMÍNŮ?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář