Jdi na obsah Jdi na menu
 


Měsíčková mast

17. 10. 2020

Měsíček lékařský (lat. Calendula officinalis L.) je hojně rozšířená léčivá bylinka. Pochází z jižní Evropy. Vždy mě fascinoval bohatostí svých květů a sytostí barev, které umí vykouzlit od nejsvětlejší žluťoučké až po temně oranžovou.  Současně zde byla i jeho síla léčivá, mnoho zahrádkářů mu ale další pozornost nevěnuje. O jeho vlivu na lidský organismus věděli již staří Římané, Egypťané či Peršané. 

201017_2.jpg

Měsíček vyrůstá z drobných semínek, je to jednoletá bylina, která dorůstá až do půl metru, má úzké listy a plné květy. Z měsíčku lékařského se využívají pouze jeho květy či okvětí, které tvoří plné oranžové úbory. V lidovém léčitelství se měsíček využívá jak vnitřně, tak i zevně. 

K čemu můžeme měsíček použít? 
Měsíček lékařský je alternativou pro ty, kteří chtějí zkusit přírodní léčbu nebo hledají další způsoby, jak zmírnit průběh svého onemocnění. Bylinku je také ideální užívat preventivně.

V literatuře se měsíček lékařský doporučuje na problémy s játry, žlučníkem nebo s trávící soustavou. Působí i na infekční žloutenku a čaj z měsíčku čistí krev. Účinný je proti průjmům, zánětům tlustého střeva nebo vnitřním parazitům. Doporučit ho můžeme také na záněty trávícího ústrojí a vředy. Celkově harmonizuje trávení.

Ženy trpící silnou menstruací a menstruačními bolestmi jej mohou vyzkoušet na jejich zmírnění. Působí proti křečím nebo zlepšuje krevní oběh. Může pomoci od vysokého krevního tlaku. Obecně působí na záněty v těle a špatně se hojící rány. Proto ho můžete využít i jako kloktadlo, pokud trpíte zánětem v ústní dutině. Je účinný také na záněty očí a uší. Měsíček lékařský je de facto přírodní antibiotikum, která v našem organismu působí antisepticky a potlačuje vznik i rozvoj nebezpečných bakterií. Je prevencí před vznikem nádorů - dělohy, prsou nebo v trávícím ústrojí.

Měsíček lékařský můžete vyzkoušet i zevně. V tomto případě je vhodný na urychlení hojení pooperačních jizev, omrzlin, spálenin, ekzému či akné, plísní, podlitin, popraskané kůže, řezných ran nebo hemeroidů. Blahodárně působí na pokožku, která je poškozená. Můžete ho použít dokonce i na hnisající rány nebo na bércové vředy. Měsíček totiž obsahuje rostlinná antibiotika, tak zvané fytoncidy, které potlačují vznik bakterií a plísní na pokožce.

Kromě antiseptických účinků se s ním pojí účinky spasmolytické, které se projevují uvolňováním křečovitého stažení svalstva. Jeho použití také vede k vyšší sekreci žluči. Své místo má také v kosmetice, kde se využívá na zjemnění a zvláčnění pleti a pokožky. Je rovněž účinný na celulitidu a strie.

Co obsahuje?

Měsíček lékařský obsahuje silice, saponiny, flavonoidy, hořčinu, kyselinu salicylovou, vitamín C nebo polyacetylenové sloučeniny, které představují hlavní nositele účinku. Vhodnou kombinací všech složek je dosaženo, že měsíček lékařský můžete ve své domácí lékárničce využívat téměř bez omezení, má totiž výrazné terapeutické účinky. 

Pěstování
Měsíček má rád slunné nebo polostinné a prostorné stanoviště. Půda, ve které ho budete pěstovat, by neměla být příliš rozmáčená a měla by být bohatá na živiny. 
Květy měsíčku se sklízejí od jara až do podzimu. Sbírá se vždy jen za suchého a slunného počasí. Květy se seřezávají přibližně 15 centimetrů nad zemí. Suší se ve stínu nebo v troubě na šetrnou teplotu do šedesáti stupňů. 

Použití
Vnitřně se měsíček lékařský nejčastěji užívá ve formě čaje, odvaru či kloktadla. Při přípravě čaje použijete jednu vrchovatou lžičku měsíčku na 250 ml vody a vypijete 1 až 2 šálky denně, jestliže jej využíváte pouze jako prevenci. Pokud měsíčkem už léčíte konkrétní problémy, můžete množství vypitého čaje zvýšit na max. 4 šálky za den. Dávkovat jej můžete během celého dne po lžících.

Při přípravě domácího kloktadla přijde jedna čajová lžička sušeného měsíčku na 100 až 150 ml vody a krátce se povaří. Doba varu by neměla být delší než 2 minuty (to platí i při přípravě čaje, který můžete nechat také odstát). Tento odvar pak můžete využívat vnitřně. Jestliže ho chcete použít na zevní obklady, doporučuje se ještě zvýšit koncentraci měsíčku dvakrát až třikrát.

Na vnitřní použití je vhodná také tinktura z měsíčku lékařského, na jejíž přípravu budete potřebovat 1 litr pálenky. V něm necháte po dobu 14 dní louhovat měsíčkové květy. Lahev byste měli postavit na slunce nebo do místnosti s teplotou přes 20 stupňů.

 

Měsíčková mast

Budete potřebovat přiměřené množství okvětních lístků a k tomu odpovídající množství domácího sádla (které jsem si za dlouhých večerů vyškvařila na našich kachlových kamnech). Nepoužívám žádné kokosové, bambucké máslo ani vazelíny průmyslově připravované. 

Květy měsíčku jsem vložila do předem rozehřátého sádla tak, aby byly kompletně ponořené. Sádlo se nesmí škvařit.

201017_3.jpg   201017_4.jpg

Nechala jsem uležet dva dny. Pak je potřeba ztuhlou směs opět zahřát a přes jemné sítko jsem nalévala do připravených kalíšků. Mast má krásnou barvu a příjemně voní. Uchovávám v chladném sklepě. Mast se používá na citlivá místa, čistí pleť, dokáže zbavit akné nebo vleklých ekzémů, uleví od záněty. Mazat se může na omrzliny a spáleniny, čistí i hnisavé rány. 

201017_5.jpg

 

Proto po nesmělých loňských pokusech jsem si letos připravila větší záhon a vysela semínka už jakoby doopravdy...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář