Jdi na obsah Jdi na menu
 


Suchá kamenná zídka

4. 5. 2020

Kamenná suchá zídka je krásným prvkem v zahradě, ovšem pokud byste jej museli vytvářet jen tak "na zelené louce", nebyl by to dobrý plán. Není to jednoduché materiálně, časově ani finančně.

Tady suchá zídka vznikla jinak, spontánně. Při rekonstrukci domu - bývalého vodního mlýna - se musely důkladně odkopat veškeré podlahy v přízemí, a to minimálně do hloubky 70 cm. Tato zemina se musela vykopat a také odvozit ven. Nechtěli jsme ji vyvážet někam pryč na skládku, ale využili jsme ji pro vytvoření základu široké cesty. Tyto práce jednoho dne skončily, navážka byla venku, ale nepůsobila příliš esteticky. Právě tady se zrodil nápad na vytvoření kamenné zídky...

Kamenů je tady spousta, jen bylo důležité vymyslet, jak je na sebe stavět, odkud začít a kam se posouvat. Bylo nutné dospodní části umístit ty větší a směrem nahoru vybírat menší. Kameny byly skládány na plocho, jeden na druhý. Nejsou nijak spojovány. Mezi nimi vznikly mezery, kam se následně osázely především skalničky a některé nízké trvalky. Rostliny tady perfektně zakořenily a zídku drží. Výborně se tady daří levanduli.

190827_7.jpg  190827_10.jpg

190827_6.jpg  190827_7.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář