Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroba podzimního věnce

27. 10. 2022

Čas od času vyrábím klasický věnec podle ročního období, který pak zdobí vstupní stranu našeho mlýna. Veškerý materiál k výrobě věnce nacházím na naší přírodní zahradě, stačí se jen projít a už máte plný koš nejrůznějších listů, plodů, větviček. Protože k nám čas od času přicházejí kladné reakce ať už od místních nebo od náhodných turistů, kteří k nám zavítali, rozhodla jsem se odhalit postup výroby. Můžete se podívat, jak vyrábím podzimní věnec.

(Mimochodem v této souvislosti jsem si vzpomněla na výrobu adventních věnců, které jsem vyráběla se skupinkou deseti dětí prvního stupně v Ohrádce, sdružení, které fungovalo v letech 1997 - 2009 v Praze 13 na Velké Ohradě. Zvládlo se to, za jednu hodinu si každý odnášel domů krásný adventní věnec.)  

Potřebujeme: jako základ slaměný věnec, kleště na drát, vázací drát, větve z túje, přírodniny ze zahrady nebo z lesa

221027_3.jpg
221027_4.jpg

Pracovní postup: Zelené větvičky túje klademe kolem slaměného základu a pevně přivazujeme vázacím drátem. ten je samozřejmě na začátku potřeba zajistit pevným protočením k sobě, aby vazba držela. Postupujeme tak, že další větvě překrývají dřevnaté části předchozích větví nebo - chcete-li po směru hodinových ručiček. Postupně se celý slaměný základ skryje do zeleného. Vázací drát není vůbec vidět.  

221027_5.jpg

221027_6.jpg

V další části se už zaměříme na dekorování zeleného podkladu. Umísťuji sem nepravidelně přírodniny, které jsou také zajištěny ve spodní části věnce úvazem vázacím drátem. Ovšem jistý řád zde přeci jenom je. Snažím se zachovat lichý počet jednotlivých druhů a také je vhodné citlivě střídat barvy. Výsledek už můžete posoudit sami.  

221027_2.jpg

221027_9.jpg

Ještě zajímavost: Součástí tohoto věnce nejsou žádné části z plastu, je pouze z přírodních materiálů. Ve chvíli, kdy skončí jeho životnost, jednotlivé přírodniny se dostanou na kompost a slaměný základ i drát si počká na další využití. Záměrně při těchto činnostech nepoužívám tavnou pistoli.

Doporučuji vyzkoušet si tento způsob výroby podzimního věnce, je  to výborný relax. Odreagujete se od svých běžných činností, zjistíte, že to není vůbec složité a navíc máte do svého domova - nebo jinam - krásnou dekoraci. Tento návod může posloužit i jako inspirace ke kolektivnímu tvoření s dětmi nebo přáteli.     

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář