Křížaly ... aneb další příběh jablíčkový
Nemáme sice jablkové plantáže, ale známe se s člověkem, kterému jablka ještě v této době visí na stromech a jejich osud je jasný - počkat si na jediný zlomový okamžik a zmrznout. Přišla jednoduchá otázka, pak jednoduchá odpověď a výsledkem jsou křížaly... V přepravce sice jablka nevypadala nejlépe, nejspíš by normami EU neprošla, ale o to tady nejde.
Jednoduchým pohybem se vykrojí jadřinec (takovou speciální věcí, nevím, jak se jmenuje, ale koupíte ji v železářství), pak se jablíčko překrojí na polovinu a krájíme na plátky.
Sušení se děje přirozeným teplem, není tady (ani do budoucna nebude) žádná elektrická sušička. Dva obdélníkové rošty umísťujeme do prostoru trouby, dvířka se samozřejmě nechávají otevřená, aby došlo k postupnému vysychání. Kulatý velký rošt má své místo nahoře (tam nechávám kynout i těsto). Opět nespěcháme. Až to bude, tak to bude.
Jsou vynikající...
Přišlo mailem:
Draha Wahl, s radostou sledujem Tvoje nove stranocky, z Vasho noveho domova! Dakujem Ti i tymto za krasnu inspiraciu... A vies, ze napr. ako si pisala ten pribeh jablckovy, o krizalach, dostala som Ti na ne taku chut, ze sme si ich pred vianocnymi sviatkami tiez pripravili? Mnaaam! Davno som ich veru nemala, a nahoda tomu chcela, ze blizko pri nas, jedna pani predavala len za symbolicku cenu jablcka, ktore by tiez zrejme normami EU nepresli,hihi. Ale to nam rozhodne nevadilo:) Bola som nadsena, k tomuto ucelu boli priam skvostne a aka lahodna dobrotka (nielen) na vianocny stol! Zdravim Ta... zo severu na sever. A tesim sa, az sa niekedy opat uvidime. Teraz Vas mame vlastne uplne po ceste.
Severka (Dánsko) 2.1.2017