Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vnitřní zateplení oken. Jak jinak než ovčí vlnou?

13. 10. 2022

S blížící se zimou je potřeba utěsnit okna, přesně tak, jak to dělávali kdysi dávno naši předkové ve svých chaloupkách. Dříve se do oken dávalo všelicos, co mohlo odpočívat mezi okny, třeba staré deky, kusy oblečení nebo noviny.

Já jsem ušila tunel z čistě bavlněné látky, bez umělých příměsí. Pokud byste se chtěli inspirovat a také hodláte ušít tunel na ovčí vlnu do okna, můžete si pořídit takovou látku, která bude ladit s interiérem. Mně tahle bleděmodrá do mého ateliéru vyhovovala. Pro jeden kus jsem si ustřihla šířku 40 cm (po sešití má tunel 20 cm), délka je podle rozměru okna, ovšem plus přibližně 15 cm. Z rubové strany jsem látku obentlovala a začistila okraj. Tunýlek jsem nedělala, protože v tomto případě se mi neosvědčil, je nepraktický. Po vyžehlení ušitého tunelu jsem dovnitř napěchovala ovčí vlnu, čistou, vypranou, kterou jsem už měla připravenou k dalšímu zpracování - česání a předení. Ovčí vlna krásně vyplní celý tunel. 

221013_1.jpg

Další fáze už následuje u konkrétního okna. Je potřeba tunel umístit tak, aby perfektně doléhal na spodní okraj, aby nedocházelo k případnému profukování. S vlnou uvnitř tunelu se dá pracovat, následně je třeba ji rozprostřít nejen k dolnímu okraji, ale také do stran. Vlna má výborné izolační vlastnosti. Delší konec tunelu volně stočím a zasunu dospodu, takže není vidět. Tím je celá akce ukončena.  

221013_2.jpg

221013_3.jpg

221013_4.jpg

221013_5.jpgMusím sem ještě připojit významné poděkování panu Ladislavu Novákovi, opraváři šicích strojů z Jílového. Ten se zasloužil o to, že jsem vůbec tyto tunely s ovčí vlnou mohla ušít. Mám totiž šicí stroj zn. PODOLSK 142, který jsem si koupila v Praze v roce 1983. Šel se mnou celou dobu, ale od posledního stěhování se mu už do šití moc nechtělo. Abych to vysvětlila, tak se prostě ani nehnul, jenom vrčel, ale motor nezabíral. Vůbec jsem už nedoufala, že by ho někdo ještě dokázal rozpohybovat. Pak jsem zkusila zavolat panu Novákovi, další den jsme stroj k němu odvezli a věřte nevěřte - ŠIJE. A šije tak, jak nikdy nešil. Takže ještě jednou moc děkuji za opravu a promazání. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář