Vynikající zelňačka s klobásou
Máme-li od poloviny října v kameninovém hrnci naložené zelí, je jasné, že zelňačka jakožto delikatesa musela přijít na náš stůl. Mít zelí, a nevařit zelňačku, to by byl hřích...
Recept je poměrně jednoduchý:
Potřebujeme kromě zelí pár brambor, klobásu. cibuli, sůl, barevný pepř, bobkový list, sladkou papriku a hladkou mouku na jíšku. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, osolíme a vaříme s kmínem. Zelí vaříme zvlášť s barevným pepřem a bobkovým listem asi 30 minut. Mezitím si na sádle nebo sádle se škvarky opečeme na kostičky nakrájenou klobásu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a lžičku sladké papriky, nakonec přidáme hladkou mouku a vypracujeme jíšku. Slijeme brambory a do tohoto hrnce přelijeme uvařené zelí i s opečenou klobásovou jíškou. Chvilku povaříme a máme hotovo. Podává se horká.